Koolmonoxiderisico's verkleinen
''Koolmonoxide: Een onderschat en onbegrepen gevaar''
De afgelopen zes weken zijn 40 mensen opgenomen met koolmonoxidevergiftiging. In 2017 zijn er zeven dodelijke slachtoffers gevallen door blootstelling aan een verhoogde concentratie koolmonoxide en ruim 200 gewonden. Koolmonoxide is een zeer giftig gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. De onvolledige verbranding treedt vooral op bij te weinig aanvoer van verse lucht of bij vervuiling of defecten van de branders in het toestel.
Herkennen koolmonoxidevergiftiging
Het is een echte sluipmoordenaar: u ruikt, ziet of proeft het niet. Op de afbeelding staan de lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging. Dit zijn hoofdpijn, misselijkheid, kortademigheid, in elkaar zakken, duizeligheid en uiteindelijk bewusteloosheid.
Koolmonoxidemelder plaatsen
Het is sterk aanbevolen om minimaal één werkende CO-melder in uw huis te monteren! Geadviseerd wordt om de koolmonoxidemelder in de (leef)ruimte te plaatsen waarin een verbrandingstoestel hangt. Het is voor de werking belangrijk om de koolmonoxidemelder op de juiste locatie en op de goede manier te installeren. Let op dat deze melder na een aantal jaren vervangen dient te worden (aantal jaren afhankelijk van welke melder).
Voorkomen koolmonoxide
Laat uw geiser, cv-installatie of gaskachel ieder jaar of iedere anderhalf jaar controleren door onderhoud te doen. Installatiebedrijf Verhees is een erkend installateur, aangesloten bij de Uneto-vni en OK-CV gecertificeerd.
Goede ventilatie is noodzakelijk voor voldoende toevoer van verse lucht en afvoer van verbrandingsgassen. Laat daarom roosters of klepramen openstaan. Stop eventuele permanent geopende ventilatieopeningen niet dicht.
Zorg dat het toestel toegankelijk is.
Indien u een houtkachel hebt, is het belangrijk om uw schoorsteenkanaal tijdig te laten schoonvegen door een erkende schoorsteenveger, om verstopping te voorkomen en te zorgen voor goede afvoer van schadelijke gassen.